ilovemyticket.com

Nederlandse artiesten en organisaties binden de strijd aan tegen oneerlijke doorverkopers

In Nederland werd deze voormiddag tijdens Eurosonic Noorderslag de campagne ‘Weet Waar Je Koopt’ voorgesteld. De campagne adviseert de consument om alleen kaarten te kopen via de website van de zaal, artiest of organisatie.

Het doel van de campagne is meer duidelijkheid te scheppen in het onderscheid tussen officiële en niet-officiële ticketverkooppunten. Het initiatief komt van poppodia Melkweg, Watt en Effenaar, Mojo Concerts, de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), Vereniging Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). Liefst 160 organisaties en artiesten steunen de campagne.

“Het doorverkopen van tickets is van alle tijden. Door de komst van internet en het steeds groter worden van de evenementenbranche heeft het doorverkopen van tickets met winstoogmerk een enorme vlucht genomen. Een ontwikkeling waar de hele branche onder te lijden heeft”, zeggen de initiatiefnemers.

Onderscheid officiële en niet-officiële verkooppunten niet duidelijk

In de dagelijkse praktijk blijkt dat veel mensen niet weten waar ze hun kaarten voor concerten, theatervoorstellingen of andere evenementen moeten kopen. Het onderscheid tussen officiële en niet-officiële verkooppunten is voor het publiek niet duidelijk. Daardoor betalen veel bezoekers niet alleen teveel, maar helpen ze onbedoeld het doorverkopen van tickets in stand te houden.

Het publiek krijgt de raad om vóór het kopen van kaarten eerst de website van de artiest, locatie of organisator te bezoeken.

Zo weet je zeker dat je bij het officiële ticketverkooppunt terecht komt. Daarnaast staan op de website tips voor artiesten en organisaties uit de evenementenbranche om doorverkoop van tickets tegen te gaan.

Het idee van de campagne komt voort uit de continue stroom van telefoontjes en e-mails van bezoekers die, zonder zich hiervan bewust te zijn, veel te veel hebben betaald voor hun toegangskaarten. Bezoekers komen veelal door zoekmachines als Google bij doorverkopers terecht die geen connectie met de artiest of de organisatie hebben, maar wel kaarten verkopen voor meer dan de oorspronkelijke prijs.

Door termen als officiële kaarten, de laatste kaarten, betrouwbaar en veilig, denken velen dat ze bij het officiële voorverkoopadres zijn beland.

Dat er meer wordt gevraagd voor een kaartje, wordt op de meeste sites pas duidelijk zodra het ticket in huis is. Niet alleen bezoekers hebben last van deze doorverkoop van kaarten met winst, het is ook veel artiesten, organisaties, locaties en festivals een doorn in het oog. Artiesten proberen bewust de prijzen voor hun voorstellingen en concerten laag te houden. Ook wordt het extra geld dat wordt verdiend door doorverkoop niet geïnvesteerd in de branche, zo vloeit steeds meer geld weg uit de cultuurindustrie, wat niemand ten goede komt.

Het is voor het eerst dat in Nederland zoveel partijen uit de branche zich hard maken voor een gezamenlijke campagne. De presentatie op Eurosonic Noorderslag wordt gezien als het startpunt, de initiatiefnemers hopen dat nog veel meer organisaties en artiesten zich zullen aansluiten.

Meer informatie: www.weetwaarjekoopt.nl

Category: Nieuws

Tagged:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Raadpleeg mijnkaart.be in verband met de betwisting van online betalingen met debet- of kredietkaarten.


Over ons

Dit is een absoluut topadres voor mensen die graag genieten van een evenement tegen de officiële toegangsprijs en geen eurocent meer willen betalen.

Hier kom je te weten hoe je veilig een ticket koopt en verkoopt. Hier word je attent gemaakt op concerten met een verhoogd risico op doorverkoop.

Hier word je gewaarschuwd voor valse tickets. Hier kom je te weten wat je moet doen als er iets fout gaat. Hier kan je je eigen verhaal over allerhande (wan)toestanden kwijt.
Hier mag je ongeremd je ticket beminnen.

Hoe klacht indienen?

Wil je een klacht indienen bij de overheid? Klik hier om je klacht door te sturen.